Общинският съвет отложи дружно до края на юни решение  за

...
Общинският съвет отложи дружно до края на юни решение  за
Коментари Харесай

Махне ли се Жорж Трак, в центъра ще има още една дупка

Общинският съвет отсрочи заедно до края на юни решение  за ориста на Културен център " Тракарт "   и пешеходния подлез против Понеделник пазара,  наричан още " Археологически ", в който се намира галерията на скъпите антични мозайки от 4. - 5. век. 48 старейшини гласоподаваха единомислещо предлагането на Едуард Сарафян от Кауза Пловдив за основаване на работна група по проблема отпред със зам.-кмета Розалин Петков. Това е резонно, поддържа концепцията и  кметът Иван Тотев. 

 Както " Марица " писа, подлезът и галерията са дадени на концесия на художника и ваятел  Георги Иванов, прочут като Жорж Трак, и  15-годишният период  изтича на 5 август.

Повече от час продължи  разгорещеният спор,  предизвикан  от инициативния комитет  и подписка от 850 души за удължение на концесията. Залата на ул. " Авкс. Велешки " 20  беше претъпкана с поддръжниците на Жорж Трак, измежду които бяха предприемачът Любозар Фратев,  скулпторът Цвятко Сиромашки, журналистката Пенка Калинкова, ръководителят на Гражданския клуб Лука Станчев, художникът Матей Матеев, галеристът Емил Миразчиев.

Вземат ли подлеза от Жорж Трак, единствено за шест месеца ще се трансформира в същата дупка, каквато беше и преди 15 години, предвижда Лука Станчев. 

Работната група, в която ще вземат участие  председателите на групите в Общинския съвет и  по един експерт от Археологическия музей, НИНКН и Община Пловдив, би трябвало да внесе в локалния парламент отчет.  След това съветниците отново ще седнат да вземат решение  за стопанисването на подлеза. Самият Жорж Трак е подал  искането за удължение на контракта с още 5 години, като твърди, че е вложил в подлеза 1,2 млн. лв. - няколко пъти повече от наложителната стратегия.

 В Културния център са извършени 850 литературни четения, 27 театрални спектакъла, над 120 концерта, посочи  концесионерът и  се обърна към съветниците: " Не бива да унищожаваме една основана културна институция ".  Жорж Трак извърши всички отговорности по контракта, което рядко се случва, акцентира Камен Шишманов (Патриотичен фронт).

Според Дани Каназирева (Съюз за Пловдив) в Закона  за концесиите от 16 февруари 2018 година няма спънки, в случай че в контракта е планувана уговорка за удължение на периода, това може да стане с в допълнение съглашение. Решението би трябвало да бъде взето в цялостен консенсус, тъй като, в случай че Община Пловдив откаже,  концесионерът ще търси правата си по правосъден ред, предизвести съветничката.  По нейно предложение  в работната група беше включен  представител на локалната гражданска самодейност, застанала в отбрана на изложба " Тракарт ".

" Културният център " Тракарт " е място за дух, обогатено от мозаиста Жорж Трак. Спомнете си какво стана с " Конюшните на царя ". Беше сполучлива концесия с доста културни събития, а в този момент е просто кафене. И  галерията " Тракарт " ще се трансформира в едно бездушно място и елементарен музей, в случай че не се позволи на Жорж Трак да продължи да я стопанисва ", разяснява Пенка Калинкова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР